Foredragsaften

Foredragsaftener – efterår 2019:
Hylleholt Sognehus, Hovedgaden 15
4654 Faxe Ladeplads

FILMAFTEN I SOGNEHUSET

Alle er velkomne til at komme og se ”A Ghost Story” sammen med os

Mandag den 7. oktober kl. 19.00 - 21.30.

....

Hvis man tror at ”A Ghost Story” er en gyserfilm, tager man fejl. På den anden side er der elementer i filmen som faktisk er uhyggelige, men på et andet plan. Filmen opererer på andre præmisser end typiske handlingsfilm. Vi følger først et ungt amerikansk par, som skal til at flytte. Kort efter ser vi, at manden er død, og at han genopstår som et spøgelse, der vandrer tilbage til det hus, han kom fra. Som spøgelse observerer han, hvad der foregår i huset, og vi ser, hvordan han står betragtende til de begivenheder, der sker omkring ham. I filmen kommer spøgelset efterhånden til at repræsentere nogle grundlæggende menneskelige forhold i tilværelsen.

Et centralt tema i filmen er tab. I filmen fremstår spøgelset som et ikon på noget dybere. Vi oplever verden gennem spøgelsets perspektiv. Det kendetegner netop spøgelser, at de har mistet kontakten med livet og står som passive beskuere til en verden, de ikke længere er en del af, men som de samtidig ikke vil give afkald på. I forhold til parforholdet har vi en mand, som forsøger at klynge sig til sin kone, der ikke længere kan være hos ham. Han bliver hvileløs i sit forsøg på at holde fast ved den gamle verden, som er tabt. Et undertema er forholdet mellem mænd og kvinder i vores verden i dag. Kvinderne fremstår som de aktive og levende, mens mændene er underligt passive. På den måde kan spøgelset repræsentere den maskuline races krise i vores nuværende samfund. Endelig giver en enetale af en mand til en fest i sidste del af filmen spøgelset en eksistentiel dimension, hvor det kommer til at repræsentere menneskehedens uforløsthed. Det handler om vores tids tab af mening og kulturel dybde i den vestlige civilisation, hvor kold faktuel videnskab hersker og udrydder de åndelige aspekter af tilværelsen.
Set fra et kristent perspektiv har vi endnu en film, som udstiller vores verdens tragiske tilstand. Netop, fordi troen på det absolutte er bristet, ender menneskeheden som hvileløse spøgelser, der klynger sig til uholdbare holdepunkter i det materielle og i fortiden. Der er i sandhed brug for en Helligånd, som kan skabe nyt liv i de døde lagner. Når det er påpeget, har filmen dog noget grundlæggende vigtigt at fortælle om os mennesker. Uanset om vi kender Gud eller ej, forfalder vil let til at blive passive tilskuere til livet og klynge os til det forkerte. En seværdig film for den, som kan lide at tænke dybere over tingene.
Sognepræsten Erik Kempfner kommer med et lille oplæg, inden vi ser filmen, og så kan det være vi kan tale om filmen under pausen og bagefter. Filmen har danske undertekster, naturligvis.

Vi byder på popcorn, cola, rødvin, ost og kiks.

Alle er i øvrigt velkomne til at bidrage med forslag til kommende film, som sendes til præsten på mail: ergk@km.dk.

Aktivitets- og gudstjenesteudvalget byder alle velkommen til denne spændende aften, hvor der vil være et let traktement undervejs.

Det er gratis at deltage, og kirkebilen kan bestilles hos Faksebilernes Taxi tlf.: 56 71 44 55