Fødsel / Navngivning

Fødsel
Alle fødsler i Danmark registreres på kordegnekontoret (undtagen i Sønderjylland).
Er man gift, sker fødselsregistreringen automatisk, idet fødestedet sender en tilbagemelding om fødslen til sognet. Her skal I som forældre ikke foretage jer yderligere.
Er man ikke gift og ønsker fælles forældremyndighed, skal man indsende en omsorgs- og ansvarserklæring til sognet senest 14 dage efter fødslen. En vejledning bliver sendt fra kordegnekontoret til moderen efter fødslen. Overskrider man denne tidsfrist, vil faderskabssagen blive overdraget til Statsforvaltningen til behandling.

Med de nye selvbetjeningsløsninger på www.borger.dk, skal I selv udfylde en ”Omsorgs- og ansvarserklæring” med NEMID.

Hvis I ikke kan anmelde digitalt, findes papirversionen af blanketten på www.personregistreing.dk.

Den kan I derefter sende til kordegnekontoret. I skal være opmærksomme på, at vitterlighedsvidnerne skriver under på, at jeres underskrifter er ægte, og at dateringen er rigtig. Det vil sige, at de skal se jer skrive under, hvorpå de selv underskriver umiddelbart efter.

Medmoderskab
Den 1. december 2013 trådte der nye regler i kraft om medmoderskab.

De nye regler betyder en høj grad af ligestilling af par af samme køn og par af forskelligt køn, når faderskabet / medmoderskabet til et barn skal fastslås.

Reglerne betyder eksempelvis, at medmoderen til barnet får de samme rettigheder og pligter over for barnet.

Det er Statsforvaltningen, der behandler sager om medmoderskab. Læs mere her.

Navngivning
Alle børn skal have et navn senest seks måneder efter fødslen. Registrering af navn foretages af Kordegnekontoret på baggrund af forældrenes anmeldelse eller i forbindelse med dåb. Forældre skal nu pr. 2014 ansøge om navngivningen digitalt på www.borger.dk.

Hvis I ikke kan ansøge digitalt, findes papirversionen af blanketten på www.personregistreing.dk. ”Klik her”:

Hvad skal barnet hedde?
Navnet skal være godkendt af Kirkeministeriet, der har en liste over alle godkendte navne i Danmark .

• Hylleholt Kirke - Kirkekontor
  • Telefon: 56 71 60 83 / 24 66 89 77