Sorggruppen i Faxe Ladeplads

Far og mor må ikke dø fra deres børn - men det gør de

SORGGRUPPEN: Når man er barn har man brug for sin far og mor, men det er ikke alle børn forundt - for det sker at far eller mor dør, og det efterlader et stort og næsten ubærligt tomrum.

Hvem kan man betro sig til, hvem forstår hvordan det er at miste mor eller far, og hvor kan man få lov at græde uden der kigges underligt på en?

Det kan man i Sorggruppen i Faxe Ladeplads. Her mødes omkring 20 børn hver anden torsdag fra kl. 17 til 19 - børn der alle har mistet sin far eller mor, søster eller bror. Her finder de det frirum, der er så vigtigt for at kunne leve med, og bearbejde, sorgen.

Hvad laver I her, spurgte avisens udsendte - og svaret var meget kontant: „Vi snakker om døde mennesker“ - og så var det ligesom på plads, at her er man helt åbne omkring døden, og de følelser man går og slås med, når en person, man har holdt allermest af, dør.

Børnene er delt op i to grupper; de store og de små. De store „snakker bare“ mens de små hjælpes i gang af nogle kort, blandt andet udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse.

Men uanset om man får hjælp af kort eller bare snakker, er det de følelser der rører sig i en det handler om - og begynder man at græde mens man snakker, bliver der ikke kigget underligt på en - for hver og én i gruppen, ved nøjagtig hvordan man har det.

Sorggruppen tager også på ture rundt på de kirkegårde hvor far eller mor ligge begravet, og så spiser man sammen hver gang. Nogle gange er det bare rugbrød og pålæg, andre gange bestiller man pizza, og nogle gange spiser man den afdødes livret.

Disse skønne piger, der alle har mistet enten sin mor eller far - er enige om at Sorggruppen betyder uendeligt meget for dem. Fra venstre: Martina 15 år, Sarah 9 år, Luna L 11 år, Luna K 11 år, Maja 12 år og Nanna 11 år.

Efter at have hilst på hele gruppen, satte Faxe Bugten sig ind i et andet, mere roligt lokale, og fik en snak med seks piger - og indrømmet; det var hårdt at høre dem fortælle om den mor eller far de har mistet.

Det er så forkert. En mor og en far skal være der. De skal være er barns faste holdepunkt. Den klippe de altid kan klamre sig til - men sådan er det ikke for alle.

Luna L var til sit første møde i Sorggruppen, Luna K havde været der et par gange, mens de andre havde været med i længere tid.

»Her forstår alle hvad det handler om

Selv om de to „Lunaer“ nærmest kun har snuset til Sorggruppen, var de ikke et øjeblik i tvivl om, at de vil fortsætte i gruppen. De følte sig godt modtaget.

„Hjælper det at komme i Sorggruppen“ spurgte vi de andre? Svaret var et klart og rungende JA.

- Man kan godt være lidt genert til at starte med, men man finder hurtigt ud af at man kan stole på hinanden. Man føler sig tryg her, sagde en af pigerne.

Og når man er tryg kan man komme af med de ting man går og holder på, ligesom alle sagde, at det var dejligt at være sammen med andre der vil lytte og - ikke mindst -forstår hvad det handler om.

- Nu er vi delt op i to grupper, men det ville altså være godt, hvis der var mulighed for tre aldersgrupper, sagde Martina.

- Og det er lige præcis vores helt store ønske, sagde Githa Parkhøi efterfølgende. Hun er leder af Sorggruppen og er uddannet sygeplejerske og psykoterapeut.

Men ét er et ønske, noget andet er hvad der er muligt. For skal der være tre grupper er der behov for flere „medarbejdere“ - sat i citationstegn, fordi alle de voksne arbejder helt og aldeles ulønnet. De gør det ene og alene fordi de vil hjælpe børnene.

Githa Parkhøi fortæller at den helt optimale løsning ville være at der var økonomi til at man kunne aflønne en medarbejder eller to - men den løsning er ikke tilstede her og nu.

Sorggruppen får intet tilskud fra det offentlige, men har klaret sig takket være lokaler stillet til rådighed af menighedsrådet i Faxe Ladeplads og lidt tilskud fra nogle organisationer, bl.a. Ladies Circle.

- Vores drøm er en fast økonomisk aftale med en virksomhed eller en organisation, så vi er sikre på at kunne fortsætte, siger Githa Parkhøi.

Så synes du Sorggruppen er værd at støtte, så hører Githa Parkhøi - og alle børnene - meget gerne fra dig...

Tekst og foto: Torkild Svane Kraft

Sorggruppen:

* Sorggruppen mødes hver anden torsdag fra kl. 17 til 19 i Sognehuset i Faxe Ladeplads.
      * Sorggruppen modtaget ikke tilskud fra det offentlige.
      * Der kommer 20 børn i Sorggruppen. De er i alderen fra 6 til 17 år.
      * Børnene kommer fra Sydøstsjælland.
      * De voksne er psykoterapeut Githa Parkhøi, sygeplejerske Rikke Kolding, pædagog Monica Jennes og sognepræst Erik Grønvall Kempfner.
      * Kontakt sorggruppen: Githa Parkhøi, telefon: 6171 6558 - mail: githa@parkhoi.dk