Kirkegården

Usikre Gravsten på Hylleholt Kirkegård

For ca. 1 års tid siden skete der en ulykke på en Københavnsk kirkegård. Et barn løb og legede på kirkegården og derved fik barnet skubbet til en gravsten, der væltede ned af soklen ned over barnet, der blev slået ihjel. Det har fået arbejdstilsynet til at se på forholdene med opretstående gravmonumenter på sokler, og på hvor meget, der skal til for at en gravsten kan vælte. Vor graver er sikkerhedsrepræsentant, og han har fået at vide på kurser, at det er ansvarspådragende, hvis man bliver opmærksom på en sikkerheds risiko uden at gøre noget ved det. Det samme gælder for menighedsrådet. Hylleholt Menighedsråd har ansvar for de fredede gravsten, og de gravsten, der står i Lapedariet. Disse gravsten, der står op ad kirkegårdsmuren kan vi tage ned af soklen og lægge dem på jorden op ad soklen eller på anden måde sikre dem. Hylleholt Menighedsråd har vedtaget at gøre dette i løbet af vinteren/foråret 2018. Graveren har optalt, hvor mange gravsten menighedsrådet har ansvar for, og hvor mange private gravsteder der er, hvor der er en risiko for, at gravstenen kan vælte ned af soklen. Menighedsrådet har yderligere besluttet i oktober 2017, at vi vil sende et brev til de berørte gravstedsejere. Disse gravstedsejere vil få tilsendt et brev i løbet af november 2017 fra graver Arne Pedersen, der på Hylleholt Menighedsråds vegne, anmoder om, at gravstedsejeren sikrer gravstenen inden 1. juni 2018 – dvs. en frist på ½ år. Man er velkommen til at kontakte graver Arne Pedersen om sikringen af gravstenen. For nyere gravsten sker sikringen fra stenhuggeren allerede ved opsætningen af gravstenen, således at gravstenen ikke kan vælte ned af soklen. Denne sikring kan også udføres på ældre gravsten, eller man kan vælge at lægge gravstenen ned, så den ligger, så toppen af gravstenen hviler på soklen. Menighedsrådet er klar over, at kirkegårdens udtryk vil ændre sig, hvis man vælger, at lade gravstenen blive lagt ned. Vi har ikke børn, der leger på kirkegården, men alle kan komme i ulykke, hvis man tilfældigt tager fat i en gravsten, der så vælter – og som meddelt, så må vi handle på den nye viden, vi har fået.
Arne Skovbæk, menighedsrådsformand

Eksempel på usikker gravsten

Ny flagstang

Ny flagstang på Hylleholt kirkegård

I efteråret 2017 fik Hylleholt Graverkontor og dermed Hylleholt Menighedsråd en henvendelse fra advokat Carsten Brix fra Advokathuset i Køge, om at Hylleholt Kirkegård var nævnt i et testamente, hvor Karen Babette Larsen - død 3.9.2016 - havde besluttet, at Hylleholt Kirkegård skulle arve kr. 50.000,- til udsmykning, fordi hun havde syntes, at kirkegården var så velholdt.

Hylleholt Menighedsråd besluttede - sammen med kirkegårdens medarbejdere - at beløbet skulle anvendes til en ny flagstang, som menighedsrådet i nogle år har talt om skulle opsættes lidt foran kirken ud mod Hovedgaden, så flaget kunne ses fra gaden.

I løbet af foråret eller først på sommeren får vi opsat en 15 m – 100% ekstra forstærket glasfiberstang. Vi har købt nyt flag til stangen + 1 stormflag – dvs. et lidt mindre flag, men vejret vil jo altid afgøre, om flaget kan hejses. Omkring flagstangen vil der senere blive lagt en brostensbelægning.

Hylleholt Kirke fylder 140 år d. 8. september. Det fejres ved en høstgudstjeneste d. 9. september. Så flagstangen bliver en markering i jubilæumsåret, selvom 140 år jo ikke er et jubilæum, der normalt fejres.

Arne Skovbæk menighedsrådsformand

Takster 2018